Tuinen

Een tuinkachel warmt handen en harten


Vuur is een van die oerelementen die schaars geworden zijn in het leven van de moderne mens. We hebben wel de vlam van onze kaarsen, ons gasfornuis, het sporadisch gebruik van een lucifer of aansteker, maar een echt gestookt vuurtje blijkt onnodig in ons dagelijks leven. Dat is jammer, want een brandend vuur kan heel gezellig en inspirerend zijn. Dan komt er nog het hele ritueel van stoken bij kijken. Vaak nemen één of twee omzittenden de verantwoordelijkheid op zich om het vuur brandende te houden. Door zijn hypnotiserende gemoedelijkheid schept vuur een intieme sfeer en houdt zelfs gesprekken gaande tot in de vroege uurtjes. Als je dacht dat dergelijke taferelen zich alleen maar te velde of in kampeergebieden afspelen, dan ben je misschien niet op de hoogte van het aanbod in tuinkachels.

Tuinkachels kunnen stijlvol in elk tuininterieur worden opgenomen, en blijvens eens aangeschaft zelden ongebruikt aan de kant.

Met een tuinkachel haal je zo de kastanjes uit het vuur

Vuur maken is kinderspel met een tuinkachel. De meeste kachels zijn uitgerust met een schoorsteen waardoor het vuur voortdurend van zuurstof voorzien wordt omdat de wind die erover waait de lucht aanzuigt. Ook wordt de rook meegetrokken in de schoorsteen. Dit is te wijten aan het principe dat warme lucht lichter is dan koude lucht De rook wordt samen met de warme lucht snel naar boven aangezogen. Op die manier kun je met een beetje droog aanmaakhout zonder eindeloos te blazen of andere gekke manoeuvres heel gemakkelijk een vuurtje aan de gang krijgen.

Tuinkachels van Graveka komen in allerlei vormen en maten. Hun uitvoeringen zijn even gevarieerd als er smaken en stijlen bestaan. Je kunt dus volledig afgaan op je eigen stijl als je een tuinkachel uitkiest. Er bestaan minimalistische designmodellen met glasplaten en elegante houtopbergvakken. Aan de andere kant van het spectrum vind je de sympathieke artisanale tuinkachels die vaak van terracotta of bakstenen zijn gemaakt. Denk maar aan de populaire Mexicaanse tuinkachels op een metalen of lemen staander. Daartussenin is er geen vorm te gek of het bestaat. Het belangrijkste is dat je tevreden bent met je tuinkachel want het zou wel eens je grootste succes kunnen worden bij je vrienden en familie.

Geniet langer van je terras en tuin met een tuinkachel

Als het ‘s avonds wat afkoelt dan ontstaat algauw de neiging om de woonkamer op te zoeken of simpelweg te gaan slapen. Met een tuinkachel kun je je gasten nog een heel eind verder entertainen en hoeft een gezellige avond niet beëindigd te worden. Ook bestaan er meer en meer modellen die geschikt zijn om op te koken en te barbecueën. Zo kan een tuinkachel een ware buitenkeuken worden. Dit geeft soms een enorme toegevoegde waarde voor het gezinsleven. Er wordt letterlijk in elk samenzijn warmte geblazen. Er kan lang uitgeweid worden over de bijkomstige mogelijkheden die een tuinkachel biedt. Kastanjes poffen en marshmallows roosteren zijn maar enkele voorbeelden. Het knisperende vuur, de zinderende warmte, de geur van brandend hout….bedankt tuinkachel.