Lekker wonen

Een fris ruikend huis na een verfbeurt

Zo nu en dan is het tijd om de muren en kozijnen van je huis te voorzien van een nieuw laagje verf. Het oogt weer fris, maar na afloop ruikt het in huis niet zo fris. Verflucht verwijderen is vaak lastig. De geur blijft soms weken hangen. De scherpe lucht van terpentine, lak of verf bezorgt je hoofdpijn en jaagt je uit je pas geverfde woning. Dit maakt dat het verven van je huis een klus is waar je best tegenop kan zien. Gelukkig is er een manier om verflucht te verwijderen.

Voorkom verflucht

De typische verflucht wordt veroorzaakt door verf waarin terpentine zit. Het is de terpentine die je ruikt. Terpentine ruikt niet alleen vies, maar is ook slecht voor je gezondheid. Het is niet voor niets dat professionele schilders geen gebruik meer maken van deze alkydverf of terpentine gedragen verf. Als je schildert met verf op waterbasis voorkom je al een hoop stankoverlast. Zet na het verven ramen en deuren open. Zo zorg je ervoor dat de verf snel droogt en behoort ook de verflucht sneller tot de verleden tijd. Andere mensen zweren bij het neerzetten van een afwasteil met zout water of een bakje met koffieprut. Ook een gehalveerde ui zou wonderen moeten doen, net als een schaal met kattenbakvulling. Je kan ook altijd nog je toevlucht nemen tot de keuken en een heerlijk geurende appeltaart bakken om de verflucht te maskeren.

Hoe verwijder je verfluchtjes?

Bovenstaande huishoudelijke middeltjes helpen niet altijd. Met een luchtverfrisser verwijder je de verfluchtjes niet. Je maskeert ze alleen. Wil je verflucht echt verwijderen, gebruik dan een natuurlijke stankverwijderaar om verflucht of andere chemische geuren te neutraliseren. Als de geur diep is ingetrokken in de vloerbedekking of de gordijnen gebruik dan een spray die diep intrekt in alle soorten materialen. Heb je een grotere ruimte waaruit je de verfgeur wilt verwijderen, doe dit dan met een speciale ventilator die op netstroom werkt. Zo zien je muren er na een verfbeurt fris uit én ruikt je huis ook lekker fris.