Woontrends

De klok maakt het interieur


Een klok is in elk huis wel te vinden en wordt meestal gebuikt als decoratie maar natuurlijk ook als  hulpmiddel om de tijd te kunnen lezen. In de loop der jaren zijn de klokken erg veranderd en met de tijd meegegaan. Het kiezen van een klok is niet langer zo’n gemakkelijke taak vanwege de grote variëteit aan klokken met verschillende merken, designs of materialen.

De klassieke klok

Misschien is de koekoeksklok wel de meest bekende klok, een échte klassieker waarbij elk uur een vogeltje uit een deurtje verschijnt. Met het verstrijken van de tijd is dit element in sommige gevallen verdwenen en is er alleen nog een bel of ander geluid te horen.

Een andere klok die opvalt door zijn geluid is de pendule, waarbij er een hangertje of ander voorwerp elke seconde van de ene naar de andere kant beweegt. Ook slaat de pendule meestal elk uur een luid geluid. De mechaniek achter de pendule is best eenvoudig. De basis van de mechaniek ligt in een gewichtje dat hangt aan een koord.

Afhankelijk van de lengte van het koord waar het gewichtje aan hangt zal de tik frequentie hoger of juist lager zijn. Het koord wordt dus ingekort of juist verlengd totdat de gecreëerde frequentie gelijk is aan dat van 1 seconde. Deze zogenaamde slinger staat via een tandwiel in contact met de wijzers op de klok. De meeste klassieke klokken hebben een soortgelijk mechaniek. De pendule wordt echt gezien als een vintage klok en was vooral erg geliefd in de huizen van onze grootouders. De pendule wordt meestal gebruikt om een klassiek of landelijk element toe te voegen aan het interieur.

De mechaniek achter de pendule zorgde ervoor dat de klok altijd na een bepaalde periode plotseling tot stilstand kwam. De klok moest dan weer helemaal opnieuw worden ingesteld. Gelukkig werd er een nieuw soort mechaniek uitgevonden namelijk de kwartsklok. De kwartsklok werkt dankzij een elektrische stimulatie afkomstig van een batterij die in verbinding staat met een stukje kwarts. Het stukje kwarts genereert weer een constante trilling die gemakkelijk gelijk gesteld kan worden aan de seconde en daar ook niet meer van zal afwijken. De techniek achter de meeste moderne klokken is gebaseerd op die van de kwartsklok.

De moderne klok

De meest gebruikelijke klok die we tegenwoordig in elk huis wel kunnen vinden is de wandklok. Dit is een klok met de meest uiteenlopende vormen en materialen, van modern design tot rond en klassiek. De wandklokken zijn te onderscheiden in 3 verschillende soorten. 

De wandklokken met een vintage look. Dit zijn vaak grote ronde wandklokken meestal met een houten omlijsting. Dit geeft vooral een klassieke en elegante touch aan het interieur.

Een veel modernere wandklok is de digitale versie. De digitale wandklokken kunnen ook de meest uiteenlopende designs hebben en is perfect voor een interieur met een industriële look.

En dan is er ook nog de minimalistische wandklok. De minimalistische wandklok heeft meestal een simpel of juist zeer opvallend design van bijzondere materialen, zoals metaal, steen, glas en zelfs vinyl. Een minimalistische wandklok is dan ook het meest divers en past in verschillende interieuren, van modern en neutraal tot zeer gestyleerd en chic.

Kortom, er bestaat een oneindigheid aan verschillende soorten klokken en mogelijkheden om het interieur een eigentijds karakter te geven, tijdloos te maken of juist met de tijd mee te laten gaan. Het enige wat je er voor nodig hebt is een beetje tijd vrijmaken om je te laten inspireren voor het vinden van de juiste klok.