Slaapkamer

De grootste onduidelijkheden van donzen dekbedden


Het donzen dekbed behoort tot één van de populairste soorten dekbedden. Ben je van plan een donzen dekbed aan te schaffen? Dan is het erg belangrijk dat je het dekbed kiest dat het best bij jouw wensen en behoeftes past. Elk donzen dekbed heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen.

Om wat meer duidelijkheid te scheppen omtrent het donzen dekbed, beantwoorden wij hier een aantal van de grootste onduidelijkheden als het gaat om het donzen dekbed.

 

Waarom moet je kiezen voor een donzen dekbed?

Van alle soorten dekbedden heeft het donzen dekbed een aantal unieke eigenschappen. Zo zijn dons en veren beter in staat om lichaamswarmte vast te houden. Daarnaast zijn het vochtopnemend en vochtregulerend vermogen een aantal zeer belangrijke eigenschappen van een donzen dekbed, gezien we elke nacht gemiddeld 2 dl. lichaamsvocht verliezen via onze poriën. Het donzen dekbed neemt het vocht meteen op, waardoor het dekbed de hele nacht comfortabel blijft.

Is er verschil tussen ganzendons en eendendons?

Over het algemeen bieden eendendons en ganzendons dezelfde voordelen. Beide materialen bieden een goede isolatie van de lichaamswarmte en beide materialen nemen het lichaamsvocht goed op. Er zijn dus geen grote verschillen.

Het verschil is wel dat ganzendons over het algemeen uit grotere donsvlokken bestaat, waardoor men minder vulling hoeft te gebruiken voor dezelfde warmte-isolatie. Daarnaast worden ganzen op een wat latere leeftijd geslacht, zodat het dons wat sterker is en langer het gewenste volume blijft houden.

Wat zijn de grootste verschillen tussen donzen, synthetische en wollen vulling?

Alle drie vulling soorten zijn ontwikkeld om lichaamswarmte te isoleren en doen dit over het algemeen ook goed. Toch zijn er een aantal verschillen waar je bij het gebruik mee in aanraking komt.

Dons en wol zijn beter als natuurlijke vullingen beter in staat om het lichaamsvocht op te nemen dan een dekbed met een synthetische vulling. Een dekbed met synthetische vulling kan hierdoor nogal klam aanvoelen.

Een donzen dekbed heeft vaak een wat lichter gewicht dan andere dekbedden, waardoor het een stuk soepeler en comfortabeler op het lichaam aansluit. Echter is dons ook een stuk duurder dan andere materialen, maar dat maakt het geen overbodige luxe. Een goed donzen dekbed gaat namelijk al snel 10 jaar mee.

Kun je een donzen dekbed reinigen?

Een donzen dekbed kan gewoon gereinigd worden, mits de juiste voorschriften worden gehanteerd. Afhankelijk van de grootte van het dekbed kun je het dekbed beter in een stomerij laten reinigen. Dat is namelijk een vrij kleine moeite, gezien een gemiddeld dekbed maar ééns per 4 tot 5 jaar gereinigd moet worden.

Save