Verbouwen

Dak repareren


Als je een dak hebt dat lek is, dan wil je zo snel mogelijk een dakreparatie uit laten voeren. Op die manier kan je zo snel mogelijk het lek stoppen en veel latere schade voorkomen. Echter voordat de dakdekker komt, moet het dak lek worden gevonden in het dak.

Regelmatig controleren

Een manier om tijdig een dak lek op te sporen is het regelmatig laten doen van een dak inspectie. Daarbij laat je dus iemand kijken naar je dak, om te zien of alles nog in orde is. Dus vooral of de dakpannen nog allemaal er goed bij liggen, dus of ze goed overlappen, of er geen gebroken exemplaren tussen zitten en dat soort ongein, maar ook of de dakgoot niet verstopt is door bladeren of door vogels die er een nestje in gebouwd hebben. Verder is ook de schoorsteenmantel vaak een zwakke plek als het aankomt op daklekkage. Deze wordt dan ook goed geïnspecteerd op mogelijke lekken en door het regelmatig uit laten voeren van dit soort inspecties kan je al vroeg een lek vinden, voordat het zich verder kan ontwikkelen tot een groter lek, dat dus meer schade aan zou richten.

Al te laat

Zijn dit soort preventieve dingen al te laat voor jou, staat het water al in de pannen op je vloer, of valt je behang er al in gele stukken af? Dan is het duidelijk dat er een lek is, maar hoeft het lek alleen nog gevonden te worden. Dit lijkt makkelijk, gewoon kijken waar het water vandaan komt, toch? Maar in werkelijkheid is dit lastiger dan gedacht. Hiervoor zijn speciale professionals die allerlei apparatuur met zich mee brengen om een lek op te sporen. Denk hierbij aan het gebruik van een rookmachine, waarmee je kan zien waar water doorheen zou kunnen komen. Maar denk ook aan het gebruik van een infrarood camera, waarmee je dus kan kijken waar er een temperatuurverschil is, wat dus ook kan duiden op de plek van een lek in het dak.

Wees er snel bij

Als je een lek hebt, laat het dan in ieder geval snel repareren. Als je het lek onopgelost laat, dan kan het water zich gaan verspreiden en wordt het lek steeds groter. Op die manier kan de houten constructie van het dak worden aangetast en zijn kracht verliezen. Dit kan leiden tot dat de hele constructie vervangen moet en dat kan een hele dure reparatie zijn.