Tuinen

Boomstronken verwijderen


Of je nou een grote of een kleine tuin hebt, bij elke tuin komt altijd wel wat onderhoud kijken. Zelfs als je een geheel betegelde tuin hebt, zul je zo nu en dan wat onkruid tussen de voegen moeten verwijderen. Bepaald onderhoud is eenvoudig zelf uit te voeren, maar sommige dingen kun je niet of heel moeilijk zelf. Zoals bijvoorbeeld een boomstronk verwijderen. Een diepgewortelde boomstronk kan namelijk heel wat bloed, zweet en tranen opleveren voordat je die er uit hebt.

Het verwijderen van een boomstronk

Een boomstronk verwijderen is niet zo maar gebeurd, je kunt er een specialist bij betrekken die dagelijks boomstronken verwijderd, maar je kunt het ook zelf. Hieronder hebben we verschillende mogelijkheden voor het verwijderen van boomstronken en de voor- en nadelen van elke methode.

De boomstronk uitgraven

Een van de meest voor de hand liggende methodes voor veel mensen is het uitgraven van de boomstronk. Met het uitgraven van de boomstronk ben je ervan verzekerd dat je de boomstronk er in zijn geheel uit zal krijgen en dat er niet nog een gedeelte van de stronk achterblijft. Zorg er bij deze methode voor dat je een goede stevige schop in huis hebt, een bijl om wortels mee los te hakken en een eventuele takkenzaag om loshangende takken en wortels te verwijderen. Een boomstronk uitgraven kan aardig wat tijd in beslag nemen. Het is ook lastig om hier van te voren een inschatting van te maken omdat je eigenlijk nooit zeker weet hoe diep de wortels zitten en wat de exacte omvang van de wortels zijn.

Om te beginnen kun je het beste een geul om de boomstronk heen graven. Wanneer je op een wortel stuit, kun je deze vervolgens met een bijl doorhakken of doorzagen met een zaag. Probeer zo rond de gehele boomstronk een kuil te graven, zodat de kluit bloot komt te liggen. Er zullen altijd nog enkele wortels onder de kluit vast zitten die je er niet meteen uit krijgt. Wanneer de kluit eenmaal wat losser zit, kun je proberen om de wortels onderaan ook door te kappen.

Let er op dat een boomstronk uitgraven een zware klus kan zijn, afhankelijk van de omvang van de wortels en de kluit, probeer van te voren ook wat hulp troepen zoals vrienden of familie in te schakelen om de stronk samen uit de grond te kunnen tillen.

Gebruik maken van een voertuig

Wanneer de boomstronk moeilijk of onmogelijk te verwijderen is door uit te graven, kan deze er ook met een voertuig uit getrokken worden. Niet elk voertuig is hier echter voor opgewassen, daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van een tractor of een vrachtwagen. Wanneer het om oudere bomen met diepe wortels gaat, kan het erg lastig worden om dit met een voertuig te doen, kijk er dus van te voren goed naar wat ongeveer de omvang van de kluit zal zijn.

Bij deze methode zal men erg op de veiligheid meoten letten. Probeer een sterke spanband of een goed stevig stuk touw te gebruiken en bevestig deze op een stevige manier. Het touw kan het best zo laag mogelijk om de stronk worden bevestigd. Wanneer je de beide uiteindes op een stevige manier aan de stronk en het voertuig hebt bevestigd, kun je de motor starten en er voor zorgen dat het touw strak trekt. Wanneer er spanning op komt te staan, kun je de druk opvoeren met een slippende koppeling. Dit moet erg geleidelijk gaan, ga dus niet ineens plankgas geven, want dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Verwijderen met een stobbenfrees

Een specialist op het gebied bomen verwijderen zoals Dendron boomstronk verwijderen,  zal bij een boomstronk verwijderen vaak gebruik maken van een stobbenfrees. Dit is een hulpmiddel dat speciaal ontworpen is voor het verwijderen van boomstronken. De boomstronk wordt eigenlijk niet eens verwijderd, maar compleet verpulverd. Met een speciaal freeswiel wordt de boomstronk compleet in kleine stukjes gehakt, waardoor de boomstronk compleet weg wordt gewerkt. De stobbenfrees kan tot wel 45 centimeter onder de grond worden ingezet, waardoor een groot deel van de kluit kan worden weggewerkt. De overgebleven pulp kan eventueel gewoon als compost blijven liggen, hierdoor hoef je de grote onhandige kluit dus ook niet meer af te voeren.

 


Leave a Reply