Lekker wonen

10 manieren om energie te besparen voor 2019!


Er zijn veel manieren om te besparen op energie. Je kunt je gedrag aanpassen en je kunt wijzigingen aanbrengen in je huis en de producten die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het douchen in de ochtend of in de avond. Wellicht kun je dat kwartiertje terugbrengen naar 5 minuten? Er is vanalles mogelijk. 

Duurzame energieleverancier

Je kunt natuurlijk beginnen bij het begin en de mogelijkheden onderzoeken of het mogelijk is om gebruik te maken van duurzame energiebronnen in je huis. Gelukkig kun je veel energieleveranciers gemakkelijk met elkaar vergelijken. Je kunt bij verschillende leveranciers zelfs zelf bepalen wat voor duurzame energie je wil ontvangen.

De grootste verandering beging bij jezelf

Zoals Michael Jackson in één van zijn nummers zong “I’m starting with the man in the mirror”. Je bent eigen baas en hebt zelf in de hand tot in hoeverre je je bezig houdt met duurzaamheid. Het is niet per se nodig om energiebesparende producten aan te schaffen. Je kunt ook eerst beginnen met het uitzetten van apparaten wanneer je deze niet nodig hebt. Ook kun je bepaalde machines minder vaak gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de droger. Een droger is niet heel goed voor je kleding, dus het kan geen kwaad zo nu en dan je kleding op te hangen om te drogen in plaats van deze in de droger te doen. 

De kosten voor verwarming en koeling nemen bijna de helft van de energierekeningen van een gemiddelde woning in beslag. De mindering in de intensiteit en frequentie van verwarming en koeling bieden daarom ook de grootste besparingen (zeker voor de portemonnee!).

Verwissel je lampen

Traditionele gloeilampen verbruiken een grote hoeveelheid elektriciteit en moeten veel vaker worden verwisseld dan hun energiezuinige alternatieven. Halogeen gloeilampen, compacte fluorescentielampen (CFL’s) en lichtgevende diode-lampen (LED’s) verbruiken ergens tussen de 25-80% minder elektriciteit en gaan drie tot 25 keer langer mee dan traditionele lampen.

De grootste “lamp” die we kunnen bedenken is natuurlijk de zon. Wanneer je er toch voor kiest om gebruik te maken van duurzame energie, kun je je verdiepen in het gebruiken van zonne energie. Naast het plaatsen van zonnepanelen is het ook mogelijk om zonne energie af te sluiten via lokale leveranciers. Wanneer je geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen is dat een goede oplossing.