Lekker wonen

Zo haal je het beste uit je zonnepanelen


Wanneer je zonnepanelen aanschaft, kun je deze direct gebruiken en wanneer de zon schijnt ben je ook gegarandeerd op bruikbare energie. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je dan rekening mee moet houden. Er is namelijk een manier waarop je het beste uit je zonnepanelen kunt halen. Welke manier dat is, lees je hier. 

Verhoog je rendement

Het rendement van zonnepanelen gaat over hoe goed ze werken om elektriciteit te maken uit zonlicht. Oftewel, hoe hoger het rendement, hoe meer bruikbare energie er wordt opgewekt. Wanneer je het beste uit je zonnepanelen wilt halen is het dan ook belangrijk dat je het rendement verhoogt. Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt aanpakken. 

  • Beter plaatsen: Zorg ervoor dat je zonnepanelen op een plek staan waar ze de meeste zon krijgen gedurende de dag. Hieronder vind je meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen op de juiste manier. 
  • Schoonhouden: Houd je zonnepanelen schoon en vrij van vuil, stof en bladeren. Als ze vies zijn, kan zonlicht niet goed doordringen en zal het rendement dalen.
  • Batterijen: Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment nodig hebt, kan het helpen om een batterijsysteem te installeren. Deze batterijen slaan de extra energie op, zodat je het kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt. 
  • Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat je zonnepanelen regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden door professionals. 
  • Energie-efficiëntie: Probeer energie te besparen in je huis. Hoe minder elektriciteit je verbruikt, des te meer van wat je zonnepanelen produceren, kun je zelf gebruiken.
  • Upgraden: Als je zonnepanelen oud zijn, kun je overwegen om te upgraden naar nieuwere en efficiëntere modellen. Nieuwere zonnepanelen hebben vaak een hoger rendement en kunnen dus meer energie opwekken.

Plaats de zonnepanelen op de juiste manier

Het is belangrijk om je zonnepanelen op de juiste plek te zetten, zodat ze zoveel mogelijk zonlicht kunnen vangen. Een goede plek voor zonnepanelen is waar de zon de meeste tijd van de dag schijnt. Het beste is als ze naar het zuiden gericht zijn. Het is ook slim om te zorgen dat er geen dingen in de weg staan die schaduw maken. Denk aan bomen, gebouwen of hoge dingen. Wanneer er schaduw op valt, produceren ze minder energie. Kijk dus goed waar de zon het vaakst schijnt in jouw tuin of op je dak. Zoek een plek waar zonnepanelen de zon ‘zien’. Dan kunnen ze hun werk het beste doen en meer elektriciteit maken!

Ben je op zoek naar een zonnepanelen installateur? Hier vind je een handig overzicht van alle zonnepanelen installateurs.