Woontrends

Waarop letten bij de aanschaf van een nieuwe bank?

Na jaren intensief gebruik is je oude bank wellicht toe aan een enkel reisje grofvuil. En er moet natuurlijk een nieuwe, mooie bank komen. Maar welke bank is nou eigenlijk geschikt? Moet je per se de duurste bank hebben of zijn goedkope bankstellen ook goed van kwaliteit? Hier vind je wat tips waar je op kunt letten.

De vormgeving

Een bankstel heb je in diverse soorten en maten. Je kunt gaan voor een mooie rechte bank, Meestal een 2- of 3-zitter genoemd, of bijvoorbeeld voor een grote hoekbank. Of wat dacht je van 2 kleinere bankstellen die je apart plaatst? Kies het model wat goed te plaatsen is in het interieur en niet overdreven groot is. Maak eerst een ontwerp van de woonkamer en kijk naar diverse indelingen, zo heb je alvast een goed beeld met wat wel en wat niet mogelijk is. Kijk ook naar de laatste trends en doe inspiratie op, wellicht kom je op ideeën waar je niet aan had gedacht.

Welk materiaal?

Bankstellen zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Voordat je een bank uitkiest, is het belangrijk om na te denken welk materiaal het beste is voor jouw huishouden. Een mooie stoffen bank is namelijk vatbaar voor vlekken, wat natuurlijk niet praktisch is bij een gezin met kinderen en huisdieren. Een leatherlook bank is dan al meer geschikt, hoewel deze gevoeliger is voor slijtage dan een echte leren bank. En die leren bank is dan juist weer een stuk duurder. Elk type bank heeft zijn eigen soort onderhoud. Wees je ook bewust van de plaatsing: wanneer je een bank in direct zonlicht plaatst, kan dit zorgen voor verkleuring/uitdroging.

Test de bank

Een bank uitkiezen kan tegenwoordig erg makkelijk online, binnen een mum van tijd heb je het binnen. Toch kan het verstandig zijn om eerst een potentiële bank te testen op comfort en op uiterlijk. Ga naar een fysieke winkel en stel diverse vragen over het materiaal en het onderhoud. Maak enkele foto’s ter inspiratie en kijk ook naar andere leuke banken. Daarbij kunnen goedkope bankstellen ook zeer goed bevonden worden en duurdere wellicht juist niet.