Lekker wonen

Maak je interieur compleet met de juiste verlichting

Wil je jouw interieur een opfrisbeurt geven maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn een paar dingen die veel effect hebben op de totale uitstraling van je woonstijl. Eén daarvan is de verlichting. Veel mensen onderschatten het belang van goede verlichting die is afgestemd op de omgeving. Hiermee kun je namelijk de sfeer van iedere ruimte bepalen. In dit artikel lees je dan ook hoe je met de juiste verlichting je interieur naar een hoger niveau tilt. 

De juiste warmte

De warmte van het licht in een ruimte is zeer bepalend voor de sfeer. Zo kan helder en fel licht een ruimte killer doen aanvoelen dat dat deze in werkelijkheid is. Warme verlichting daarentegen kan een ruimte juist erg knus doen aanvullen. De juiste warmte van het licht in een ruimte is bovendien vaak afhankelijk van de functie van deze ruimte. In een bijkeuken of badkamer wil je bijvoorbeeld voldoende licht hebben terwijl je in de woonkamer best wat minder felle verlichting kunt plaatsen.

Iedere lamp die je koopt heeft een bepaalde lichtwarmte die op de verpakking vermeld staat. Koop je je lampen online? Dan staat de warmte van het licht ongetwijfeld tussen de productspecificaties. Een gangbare kleur is bijvoorbeeld ‘warm wit’. Deze kleur geeft voldoende licht maar is niet overheersend – zeer geschikt voor in de woonkamer bijvoorbeeld. Kies daarnaast voor LED lampen om zowel een mooie tint als lange levensduur van je verlichting te garanderen.

Een mooi armatuur 

Als je de juiste verlichting hebt gevonden, wil je natuurlijk ook dat deze goed tot z’n recht komt in jouw interieur. Het juiste armatuur is dan ook onmisbaar. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvolle plafonnière, een sierlijke kroonluchter of een moderne vloerlamp. Naast het aantal lumen van jouw verlichting heeft het armatuur ook nog effect op de sterkte van het licht. Met een lampenkap van stof of rookglas breek je bijvoorbeeld het licht dat vanuit de lamp schijnt. Dit kan een prachtig effect geven in jouw interieur. Bovendien zorg je er met de juiste armatuur voor dat jouw lampen goed in je interieur passen. 

Let er bij het kopen van een armatuur wel op dat de lampen die je hebt gekocht hiervoor geschikt zijn. Je kunt natuurlijk ook eerst het armatuur kopen en daarna pas de lampen, om zeker te weten dat jouw verlichting past bij het frame dat je gekocht hebt.

Dimbaar of niet? 

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een dimmer te monteren. Hiermee kun je jouw verlichting dimmen van 100% naar 0%. Hiermee heb je dus helemaal zelf controle over de helderheid en sterkte van je verlichting. Boven een eettafel of als spotjes in de keuken kunnen dimbare lampen bijvoorbeeld erg mooi zijn. Wanneer je in de keuken staat heb je voldoende licht nodig, maar zodra je aan tafel gaat dim je het licht om meer sfeer te creëren. Ideaal! 

Precies de juiste verlichting in jouw interieur 

Maak van jouw interieur echt iets unieks met de juiste verlichting. Zoek naar lampen en lichtpunten die jouw ruimtes complementeren of zelfs versterken – en geniet van een mooi en sfeervol geheel!