Lekker wonen

Kunststof vloeren: voor- en nadelen


De vloer is één van de eerste dingen die mensen opvalt wanneer ze een woning betreden. Een fraaie vloer kan zodoende de waarde en het uiterlijk van een bedrijfspand of woonhuis ten goede komen. Er is echter een grote keuze uit verschillende vloermaterialen. Eén van de opties is een van kunststof gemaakte vloer. Doorgaans gaat het hier om een vinyl vloer, ook wel PVC-vloer genoemd. Kunststof vloeren hebben verschillende voordelen, maar ook een paar minpunten.

Keuze uit vele designopties

Bij een natuurlijk vloermateriaal zoals hout zijn de keuzemogelijkheden beperkt, maar bij kunststof vloeren kan je kiezen uit vrijwel elk denkbaar design, tal van kleuren en allerlei patronen. Zo bestaan er ook kunststof vloeren die sprekend lijken op stenen of houten vloeren. 

Eenvoudig aan te leggen

Kunststof vloeren zijn relatief eenvoudig aan te leggen. Het is hierbij wel belangrijk dat de ondergrond droog en vlak is. Mocht dit niet zo zijn, dan kan een professional de ondergrond gereedmaken. Het aanleggen van de PVC-vloer zelf daarentegen kan door iedereen zelf worden verricht.

Nauwelijks onderhoud vereist en waterafstotend

Kunststof vloeren vragen nauwelijks om onderhoud. Zo nu en dan de vloer schoonmaken is al voldoende. Dit vereist slechts dat de vloer wordt aangeveegd om deze vervolgens te boenen met een voor kunststof vloeren geschikt schoonmaakmiddel. Goed geïnstalleerde kunststof vloeren laten bovendien vrijwel geen water door, waardoor dit een ideale vloerbedekking is voor in een badkamer, keuken of wasruimte. Sommige kunststof vloeren hebben bovendien een vuilafstotende toplaag, wat het extra eenvoudig maakt om deze schoon te houden. 

Lage prijs en hoge levensduur

Kunststof vloeren komen in verschillende prijsklassen. De goedkoopste kunststof vloeren zijn ook betaalbaar voor de kleinste portemonnee. Kunststof vloeren gaan bovendien vrij lang mee. Een juist aangelegde en goed onderhouden PVC-vloer kan wel tien tot twintig jaar meegaan. Dit maakt deze vloer een zeer geschikte optie voor ruimtes waarin veel gelopen wordt, aangezien andere vloerbedekkingen in een dergelijke ruimte vaak vervangen zouden moeten worden. Bij Cando wordt u vriendelijk door professionals te woord gestaan voor het beste advies.

Comfortabele ondergrond

Sommige vloerbedekkingen kunnen heel koud worden in de winter, maar kunststof vloeren blijven warm en zacht. Er zijn zelfs kunststof vloeren met een extra zachte, gewatteerde bovenlaag die het lopen nog prettiger maakt.

Reparatie niet mogelijk en mogelijke verkleuring

Naast vele voordelen hebben kunststof vloeren ook enkele nadelen. Zo zijn deze vloeren bij eventuele schade niet te repareren. Wanneer dus bijvoorbeeld een scheur in een PVC-vloer zit dan moet deze vervangen worden. Indien de vloer bestaat uit verschillende plastic tegels, dan is deze vervanging uiteraard eenvoudiger. Vooral de goedkopere kunststof vloeren kunnen bovendien in de loop van de tijd enigszins verkleuren. Dit gebeurt met name wanneer de vloer wordt blootgesteld aan veel zonlicht. Kunststof vloeren van een hogere kwaliteit zijn hier evenwel resistent tegen.

Vrijkomende gifstoffen bij brand

Kunststof vloeren laten giftige stoffen vrij in geval van brand. Om deze reden is deze vloersoort minder geschikt voor bijvoorbeeld commerciële keukens of andere ruimtes waar de kans op een brand relatief groot is.