blogVerbouwen

Het correct inmeten van een lichtstraat, waar moet ik op letten?


Wij zijn gespecialiseerd in “lean and mean” glazen lichtstraten voor niet geïsoleerde situaties. Een toegankelijke lichtstraat voor de overkapping: dat is pas lekker wonen!. Vaak krijgen wij de vraag waar men – bij het uitwerken van de overkapping zelf – rekening mee moet houden voor een lichtstraat, vandaar dit artikel.

Inmeten “vooraf”. 

Zit u momenteel in de “vooronderzoek fase”, oftewel er is nog geen dak, maar u bent zich al aan’t oriënteren naar een lichtstraat, dan is het vooral van belang dat u weet hoe de maatvoering tot stand komt, berekend wordt & waar u rekening mee dient te houden. 

Zeker indien u gebruik wilt maken van een van onze “standaard afmetingen” is het aan te raden om eerst even de primaire maten in kaart te brengen, dan kunt u hier ook actief rekening mee houden!

De maatvoering

De uitgangspositie bij het inmeten (& bestellen) van een vlakke lichtstraat betreft de sparingsmaat, oftewel de maten van het gat in uw dak. Vervolgens wordt de maatvoering van de opstand (minimaal 7 cm breed) bij de sparingsmaat opgeteld. Daarna wordt de “verplichte oversteek” hierbij opgeteld. Vervolgens is het eigenlijk een kwestie van een simpele rekensom: De sparingsmaat + de opstand + de oversteek bepalen de totale (buitenwerkse) maat van de enkele glasplaat.

Om het hele plaatje compleet te maken ook nog even – al is het maar voor de zekerheid – een korte toelichting van de belangrijkste zaken: De sparingsmaat, de opstand, de oversteek & de buitenwerkse maat.
De sparingsmaat betreft de maatvoering van het gat in het dak, vandaar dat ook wel eens de term gatmaat gebruikt wordt. De sparingsmaat betreft de uitgangspositie bij het bepalen van de maatvoering van uw vlakke lichtstraat (op maat). De opstand – ook wel eens opkant genoemd, is de houten “verhogingsrand” die om de sparing wordt opgetrokken met als doel het dragen van de lichtstraat. Houd er rekening mee dat u deze inclusief dakbedekking – in de schuinte gemeten – moet berekenen. Wij adviseren een minimale breedte van de opstand (rondom) van 7 cm. De oversteek betreft het gedeelte van de lichtstraat dat uitsteekt “buiten de opstand”. Wij adviseren een oversteek (rondom) van 3,5 cm. En als laatste de buitenwerkse glasmaat: de maatvoering van de “totale” enkele glasplaat. Voor meer specifieke informatie verwijzen wij u graag door naar onze website www.glasvakwerk.nl, hier kunt u ook de handige inmeet video bekijken!