Lekker wonen

Vloeren voor vloerverwarming


Het installeren van vloerverwarming is eenvoudig. De technieken zijn zodanig geëvolueerd dat er nu ook verschillende vloerbedekkingen mogelijk zijn. De technologie is qua vloeren en afwerking ontwikkeld met het doel een goede thermische geleiding van de warmte te hebben over heel de woning. Een vloer voor vloerverwarming is namelijk niet direct gereed.

1. Vóór de toplaag eerst een goede dekvloer

Voordat we de afwerkingslaag leggen moeten we eerst zorgen voor een goed geleidende dekvloer die de buizen van de vloerverwarming bedekt. We kunnen kiezen tussen een anhydriet dekvloer en een cementdekvloer. Het materiaal wordt in vloeibare vorm geleverd en geplaatst met behulp van een pomp. Op die manier zijn de vloeren zelf-nivellerend. De gietvloer heeft een dikte van drie tot vier cm en zorgt ervoor dat de leidingen goed ingekapseld worden en de warmte geleidelijk afgeven.

2. De toplaag

Het wordt aanbevolen om de gietvloer een drietal weken rustig te laten drogen vooraleer met de afwerking te beginnen. Voor de afwerking moet je materiaal kiezen dat een goede thermische geleiding heeft en de warmte traag afgeeft. Er is keuze tussen:
tegels
De keuze voor tegels of natuursteen is de eenvoudigste oplossing. Door de thermische traagheid van de materialen zorgen ze voor de perfecte prestatie van jouw vloerverwarmingssysteem. Een dikte van 20 mm is ideaal om de opname van warmte niet te vertragen.

Parketvloeren

Als de temperatuur van de installatie 28°C kan overschrijden, wordt deze keuze niet aanbevolen. Hout heeft goede isolerende eigenschappen en het zal de neiging hebben om de warmteoverdracht te vertragen, wat ideaal is voor de verdeling binnen de leefruimtes. Voor de installatie van de houten vloer is het best om deze gedurende drie werken op te slaan in de verwarmde ruimte waar ze moeten geplaatst worden. Op deze manier zijn ze aangepast aan het vochtgehalte van de ruimte. Doordat ze perfect in harmonie zijn met de omgeving zullen ze na het plaatsen niet meer de neiging hebben om te buigen of te krimpen. Het is aan te raden de verwarming 48 uur voor de installatie uit te zetten en deze pas na 5 tot 7 dagen, wanneer de lijm perfect droog is, terug aan te zetten.

Laminaat, linoleum of tapijt

Goedkope, dunne materialen zijn zelden de goede oplossing als toplaag bij vloerverwarming. Zo kan linoleum worden gelijmd op verwarmde vloeren, maar het risico bestaat dat het achteraf een onaangename geur zal verspreiden. Laminaat is onverenigbaar met elektrische vloerverwarming maar kan wel gebruikt worden met een warmwatersysteem. Het tapijt, op zijn beurt, krijgt over het algemeen een gunstig technisch advies, ondanks het kleine risico op de emissie van vluchtige organische stoffen bij de eerste opwarming. Tapijt zul je natuurlijk alleen maar gebruiken in ruimtes die perfect droog kunnen blijven en waar het risico op vlekken heel beperkt is.

We hopen jullie met deze uitleg meer zicht te geven over de mogelijkheden die er zijn bij het kiezen van een vloer bij het gebruik van vloerverwarming.