Lampenkappen


Lampenkappen kunnen het verschil maken tussen een standaard lamp en een fraaie, opvallende lamp. Het aanbod lampenkappen is dan ook enorm; van lampenkap industrieel tot een lampenkap met bloemen, het kan allemaal. Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat ook een lampenkap schoongehouden moet worden. De meeste mensen hebben echter geen idee hoe ze dit moeten doen.

Stof op de kap

Soms denk je dat de lamp minder wordt en sta je al op het punt een nieuwe lamp te halen als je ziet dat het gedimde licht ontstaat door de stof op de kap. Het schoonmaken van een lampenkap vergt een speciale aanpak die je in elk geval als voorzichtig kunt omschrijven, want voorzichtigheid is geboden bij het schoonmaken van de kap.

Plak- en kledingroller

Is er sprake van stof op je lampenkap 50 cm? Haal dit dan weg met een zachte stofdoek, een plumeau of een swiffer.  Je kunt er ook voor kiezen om de lampenkappen af te borstelen met een borstel. Of met een plak- kledingroller. Durf jij het aan met een stofzuiger, dan is voorzichtigheid al helemaal geboden. Gebruik in elk geval dan nooit de gewone zuigmond, maar kies voor de speciale zuigmond die bedoeld is om kleding te zuigen.

Lauw water

Maar wat doe je dan met de lampenkappen van glas? Moeilijk is dat niet, je houdt ze bij voorkeur gewoon onder de kraan en gebruikt een beetje afwasmiddel. Zorg dat het water lauw is en voorkom extremen: ijskoud water of heet water dus.  Als je glas blootstelt aan te grote temperatuurverschillen dan kan het zomaar eens gaan barsten. Voor gekleurd of bewerkt glas gelden andere wetten. Is het glas helemaal gekleurd, dan kun je ook lauw water toepassen. Wrijf het glas nadien schoon met een uiteraard schone theedoek om de bekende opdroog plekken te voorkomen. Heb je lampenkappen met bewerkt, handbeschilderd of gekleurd glas, maak dit dan schoon met een droge glasdoek. En beetje vocht mag, maar test het dan wel eerst even op een klein stukje glas uit.

Met een glas- of theedoek

Klamvochtige doeken zijn ideaal voor roestvrijstalen lampen. Vervolgens droog je ze ter voorkoming van strepen met een glas- of theedoek af. Soms wil een beetje babyolie helpen om hardnekkige en zichtbare oneffenheden weg te wrijven. Met dezelfde klamvochtige doek maak je ook chromen lampen schoon.

Afhankelijk van het materiaal

Heb je lampenkappen van stof die gestikt zijn, dan kun je in bepaalde situaties water en wasmiddel gebruiken al is dit wel afhankelijk van het soort materiaal.  Een badje lauw water en een beetje wasmiddel wil ook nog wel eens uitkomst bieden. Schrik niet als de natte stof aanvankelijk iets door gaat hangen. Dit gaat vanzelf wel weer weg als de kap eenmaal droog is.

Gebruik een fles

Dan heb je ook nog de stoffen lampenkappen die opvouwbaar zijn en niet uit zichzelf blijven staan. Die kun je drogen door ze over een schone fles te plaatsen. Tenslotte; wie kent niet de zwarte puntjes op de lampenkappen? Wist je dat je die met een schoon gummetje kunt verwijderen, mits je heel voorzichtig te werk gaat? Koperpoets pas je toe op messing, mits de lamp is afgelakt. Op zoek naar onderhoudsvriendelijke lampenkappen? Kijk dan op Casa-bella.nl.