Het financieren van een verbouwing: tips & mogelijkheden


Een bouwproject in huis, een bedrijfsverbouwing of een renovatie uitvoeren gaat je financieel niet in de koude kleren zitten. Wanneer je een moderne keuken wilt laten inbouwen, de badkamer laat renoveren of een renovatie wilt (laten) uitvoeren, dan moet je vaak flink in de buidel tasten. Niet elke Nederlander heeft direct de duizenden euro’s achter de hand die voor dit soort projecten nodig zijn. Maar wat als je echt wilt of moet verbouwen en het benodigde bedrag niet direct ter beschikking hebt. Hoe zorg je dan dat de verbouwingskosten gefinancierd worden? Gebruik onze tips en mogelijkheden om het geld dat je nodig hebt snel bij elkaar te krijgen!

Geld lenen voor de verbouwing

Een veel gekozen aanpak om de verbouwingkosten te betalen, is geld lenen. En natuurlijk gaat elke woningeigenaar of bedrijfsleider voor de goedkoopste lening die er is. Mocht je geld willen leningen, dan kunnen de rentepercentages en totaalkosten per lening behoorlijk variëren. Vergelijk leningen daarom goed online op rentetarieven, qua voorwaarden en qua terugbetaaltijd. Hiervoor zijn online rekeningprogramma’s beschikbaar die zorgen dat je de voor jou beste deal krijgt!

De verbouwing bekostigen met gespaard geld

Aangezien de rendementen op het spaargeld bij banken op dit moment meer dan slecht zijn, kun je geld dat je over hebt het beste investeren in zaken die meer rendement opleveren dan je spaarrekening. Een verbouwing is hiervan een voorbeeld. Omdat een verbouwing doorgaans leidt tot meer luxe en/of meer woonoppervlakte, wordt jouw pand, bedrijf of woning direct meer waard als de verbouwing is afgerond. De verbouwingskosten heb je daarmee eigenlijk direct na oplevering al terugverdiend.

Een aanpassing doen in de hypotheek

Je kunt er ook voor keien om je hypotheek open te breken en te verhogen, of om een aanvullende hypotheek af te sluiten. Geldverstrekkers, zoals banken of andere financiële vermogenden, willen hiervoor echter wel een taxatierapport inzien die aangeeft hoeveel jouw onroerend goed in waarde stijgt door de verbouwing. Regel dit dus! Prettig bij deze methode van financiering is sowieso de bijzonder lage hypotheekrente van dit moment.

Een bedrag lenen in je naaste omgeving

Heb je familieleden, vrienden of goede bekenden die een behoorlijk banksaldo hebben, dan kun je hen vragen om een bepaald bedrag te lenen voor je verbouwing. Mensen in je directe omgeving rekenen vaak geen rente of vragen een minimal rente, zodat je relatief goedkoop kunt lenen. Zorg er wel voor dat jullie alles goed vastleggen op papier!