Woontrends

Wat is een vegetatiedak?


Groene beplanting op je dak, een dakterras of een daktuin. Is dat allemaal hetzelfde als een vegetatiedak? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n groen dak? We proberen je het in dit artikel uit te leggen.

Vegetatiedak

Een eenvoudige definitie van een vegetatiedak is dat het dak hoofdzakelijk bestaat uit levende planten, wat aangelegd is door de mens – dus niet is ontstaan op spontane wijze of door achterstallig onderhoud. Een aangelegd vegetatiedak, meestal het werk van een dakdekker of hovenier, is een groenvoorziening die bewust is aangelegd en wat op korte termijn een mooi resultaat geeft.

Is een daktuin een vegetatiedak?

Nee, een daktuin of een dakterras heeft veel groene elementen zoals beplanting in bakken of een waterpartij en heeft betegeling waardoor ruimte ontstaat voor tuinmeubels. Het is daarmee – of juist daardoor – niet hetzelfde als een vegetatiedak. Een vegetatiedak vorm een egale vlakte van groen op het dak, zonder dat het oorspronkelijke dak nog zichtbaar is.

Niet alle daken zijn geschikt als daktuin of dakterras terwijl het nog wel geschikt kan zijn als vegetatiedak. Dit heeft te maken met het gewicht per vierkante meter, de speciale constructie die voor een vegetatiedak gebruikt wordt én het speciale substraat waarop de begroeiing wordt aangelegd.

Wat zijn de voordelen van het vegetatiedak?

Een vegetatiedak zorgt voor minder regenwater in het riool en daardoor minder wateroverlast  bij hevige regen. Het heeft een positieve werking op de luchtvervuiling: het bindt namelijk fijnstof aan zich. De zachte laag op het dak vormt een beschermende deken die geluid dempt en de onderliggende dakbedekking beschermt tegen UV- straling en weersinvloeden. Hierdoor gaat je oorspronkelijke dakbedekking langer mee.

Een vegetatiedak aanleggen?

Om de oorspronkelijke dakbedekking niet te beschadigen en een goede onderliggende constructie te plaatsen is het aanleggen van een vegetatiedak werk voor een specialist zoals een hoveniersbedrijf.

 


Leave a Reply