Lekker wonen

Van grijze stroom naar groene stroom


Nederlanders zijn vandaag de dag steeds bewuster met het milieu bezig. Zo pakken steeds meer mensen de fiets in plaats van de auto of gaan zij naar hun werk met het openbaar vervoer. Bedrijven springen hier handig op in door diverse acties op te starten om hun medewerkers bewust te maken van het milieu. Wil jij zelf ook een steentje bijdragen aan het milieu? Dan kun je thuis ook de nodige maatregelen treffen. Een goede manier om bewust om te gaan met het milieu is door over te stappen van grijze naar groene stroom.

Grijze stroom

Wanneer je nooit eerder hebt overwogen om de overstap naar groene stroom te maken, weet je waarschijnlijk niet precies wat nou het verschil is tussen groene en grijze stroom. Grijze stroom is stroom die wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Hierbij kun je onder meer denken aan gas, aardolie en kolen. Bij verbranding van deze producten komt onder andere CO2 vrij. De gassen die bij deze verbranding vrijkomen, zorgen voor een stijgende temperatuur op aarde. Daarnaast raken deze fossiele brandstoffen binnen nu en enkele tientallen jaren ook op, waardoor er maatregelen genomen moeten worden.

Groene stroom

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan en over tientallen jaren nog steeds over energie te beschikken, is het nu mogelijk om over te stappen op groene stroom. Groene stroom wordt opgewekt met behulp van water, wind en zon. Hiervoor wordt onder meer gebruikgemaakt van windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales. In tegenstelling tot de fossiele brandstoffen raakt groene stroom nooit op. Het blijft immers altijd waaien en de zon blijft ook altijd schijnen. De energiemaatschappij zorgt ervoor dat groene stroom op het elektriciteitsnetwerk wordt gezet. Op deze manier komt het, bij de mensen die gekozen hebben voor deze stroomvariant, bij de huishoudens terecht.

Zowel grijs als groen

Sommige energiemaatschappijen kiezen ervoor om geheel over te stappen op groene stroom, maar andere energieleveranciers bieden zowel grijze als groene stroom aan. Eén van de maatschappijen die nog grijze stroom produceert, is Nuon. Dit doet Nuon overigens met voorbedachten rade. De energiemaatschappij weet namelijk ook dat de zon op sommige dagen niet schijnt en dat het soms windstil is. In dat geval wordt er dus ook geen groene stroom opgewekt. Om te voorkomen dat de groene stroom niet voldoende aanwezig is, blijft Nuon ook grijze stroom produceren. Dit komt voornamelijk omdat het momenteel nog niet mogelijk is om grote hoeveelheden stroom op te slaan in een batterij of accu. De grijze stroom van Nuon kan dus gezien worden als back-up. Zo wil de energieleverancier onder meer voorkomen dat instellingen als ziekenhuizen zonder stroom komen te zitten.

Prijsverschil

Grijze stroom wordt nu nog als ‘gewoon’ gezien door veel mensen, maar het is nog maar de vraag hoe lang dat gaat duren. Doordat grijze stroom nog door veel maatschappijen geleverd wordt, is het een stukje goedkoper dan de groene variant. Grijze stroom is vaak goedkoper, waardoor veel mensen besluiten om deze vorm van energie te blijven gebruiken. Eén van de meest voorkomende redenen hiervoor is dat sommige mensen gewoonweg niet voldoende geld beschikbaar hebben om het prijsverschil tussen groene en grijze stroom te kunnen betalen.

Investeren in groene stroom

Momenteel is al om en nabij de 34 procent van alle verbruikte elektriciteit in Nederland groene stroom. Echter komt er maar 10 procent van deze elektriciteit ook uit Nederland. Nuon wil hier verandering in brengen door te investeren in groene stroom. De energiemaatschappij investeert onder meer in windenergie, zonne-energie en waterenergie. Met deze investeringen wil Nuon Nederland duurzamer maken om zo een bijdrage te leveren aan het milieu en alvast goed voorbereid zijn voor het geval de grijze energie daadwerkelijk op raakt.

Meer informatie en Nuon beoordelingen lees je op Nederlandreview.nl