Lekker wonen

Kindvriendelijk wonen


Jij en je partner hebben nu een aantal jaren samen gewoond. Heerlijk met z’n tweeën in jullie droomhuisje. Je hebt al die tijd kunnen doen en laten wat jullie wilden. Je hoefde bijna niet na te denken over welke tafel jullie zouden nemen, welke vloer of welke banken er het meest handig zijn. Jullie hebben samen een stabiel leven opgebouwd en het is tijd om jullie gezinnetje uit te breiden. Een kinderwens is er altijd al geweest en jullie zijn er beide klaar voor om te proberen deze wens in vervulling te laten gaan. Zodra er een baby’tje bij jullie in huis komt, zijn enige aanpassingen wel gewenst. Kinderen zijn namelijk echte ontdekkingsreizigers en kennen geen gevaar. Zoals je weet zit een ongeluk in een klein hoekje en moeten jullie er dus voor zorgen dat er ook echt geen gevaar is. Houd daarom rekening met de inrichting van jullie huis.

Tips om je huis kindvriendelijk te maken

Veel ongelukjes bij kinderen tussen de nul en vier jaar gebeuren thuis. Je kunt je kindje onmogelijk vierentwintig uur per dag in de gaten houden. Dat zou namelijk betekenen dat je nooit, maar dan ook nooit naar iets anders zou kunnen kijken. Kinderen zijn avonturiers en hebben een grote ondernemingsdrang die je niet mag onderschatten. Ze zien geen risico’s en pakken alles vast en stoppen het liefst ook van alles in hun mond. Zorg daarom voor een zo veilig mogelijke omgeving voor je kindje. Ondanks onderstaande tips kan er altijd wat gebeuren. Als ouder is het daarom verstandig om een EHBO aan kinderen cursus te volgen.

  • Zorg dat schoonmaakmiddelen buiten het bereik staan van die nieuwsgierige handjes. Heb jij geen andere plek dan onder de gootsteen? Zorg dan dat jouw kindje de kastjes niet open kan maken.
  • Let op welke oven je hebt. Sommige ovens worden ook aan de buitenkant erg heet. Mocht je kindje daar met zijn of haar handen aanzitten, kunnen er brandwonden ontstaan. Plaats daarom een voorzet-ovenruit voor je oven.
  • Het fornuis is ook erg belangrijk om te beveiligen. Je kindje kan per ongeluk de gaspitten of de kookplaat aanzetten. Tijdens het koken is het verstandig om de pannen op de achterste pitten of kookplaten te zetten en ook met de steel naar achteren.
  • Scherm scherpe hoeken af. Het lijkt zo onschuldig, maar de hoeken van tafels en kasten kunnen heel wat ongelukjes veroorzaken. Ga voor meubels met ronde of afgestompte hoeken. Wil jij jouw strakke tafels houden? Zorg dan dat je doorzichtige opzethoekjes gebruikt.
  • Maak kasten stevig vast aan de muur, zodat deze niet om kunnen vallen.
  • Pas op met planten en bloemen. Kinderen stoppen graag dingen in hun mond en dan wil je niet dat ze van jouw mooie, tropische maar giftige plant snoepen. Ga ook niet voor hyacinten, kerstrozen, anemonen of voor de iris.
  • Stopcontacten, een groot risico factor. Scherm je stopcontacten af met opzetplaatjes of met kindveilige wandcontactdozen. De eerste optie zijn draaiplaatjes en een stukje goedkoper dan de tweede optie.
  • Heb jij een harde en koude vloer? Koop dan een kleedje waar je kinderen op kunnen spelen. Ook antislipmatten zijn een goed idee.
  • Een boterham met pindakaas past perfect in de dvdspeler. Nou ja, als we het een beetje fijn prakken en er af en toe stukjes in stoppen. Goede reden dus om je audio spullen veilig op te bergen.
  • Laat medicijnen niet rondslingeren en zorg dat kinderen niet zomaar een kraan open kunnen draaien.

Dit zijn de voornaamste punten waar je op moet letten bij het kindvriendelijk maken van je huis.

Voorkomen is beter dan genezen

Deze bovenstaande tips helpen je om een wat veiligere leefomgeving te creëren voor jouw kindje. Voorkomen is immers beter dan genezen. Ondanks al deze maatregelen kun je haast niet voorkomen dat er af en toe wat gebeurd. Je kindje gaat zich echt nog wel een keer pijn doen. Hij of zij struikelt of valt van de fiets, verbrand zijn of haar tong of stopt misschien wel een knikker in de neus. Dit soort dingen horen ook een beetje bij het opgroeien van kinderen. Ze ontdekken dingen nu eenmaal graag.