Lekker wonen

Een duurzaam huis met behulp van een 3D printer


In een wereld waar duurzaamheid steeds hoger in het vaandel is komen te staan, is het zoeken naar milieuvriendelijke bouwmaterialen een grote prioriteit geworden. De meeste materialen waar gebruik van wordt gemaakt, zijn namelijk niet overal ter wereld verkrijgbaar. Materialen moeten geïmporteerd worden, en dat heeft veel invloed op het milieu. Daarbij komt dat er in arme gebieden vaak weinig geld voorhanden is om een kwalitatief huis te bouwen, waardoor de bevolking is aangewezen op instabiele houten huizen, die niet goed tegen het weer bestand zijn. 

Een oplossing uit onverwachte hoek
Het Italiaanse bedrijf Wasp zag hoe het bouwen van huizen verbeterd kon worden, door gebruik te maken van moderne technieken. Het gebruik van particuliere 3D printers neemt door de jaren heen steeds meer toe. In eerste instantie werden de printers voornamelijk gebruikt om kleine producten mee te maken. Tegenwoordig worden de apparaten steeds breder ingezet: in de zorg, de techniek, en nu dus ook bij het bouwen van huizen. Wasp begreep dat het mogelijk moest zijn om een huis van begin tot eind te printen, wat de kosten van een nieuw te bouwen huis ontzettend omlaag zou brengen. 

Lokale materialen
Wie huizen bouwt op afgelegen plekken, is aangewezen op de lokale materialen om zo een stevig huis te bouwen. De 3D printer van wasp is in staat om ontzettend toegankelijke materialen te gebruiken voor de bouw van een nieuw onderkomen: klei en modder. Wanneer de klei gedroogd is, is de structuur van het gebouw zeer sterk. Het bedrijf heeft deze techniek dan ook afgekeken van de inventieve modderwesp, die zijn nesten bouwt met behulp van dezelfde materialen. 

Hoe werkt het?
De 3D printer die Wasp gebruikt is wat anders dan de printers die je zelf in huis kunt halen. Dit exemplaar is namelijk zes meter hoog, waardoor het apparaat in staat is om een heel huis te bouwen. De huizen van Wasp hebben een maximale hoogte van 3 meter, en worden opgebouwd uit dunne laagjes modder en klei. Door deze lagen steeds op te bouwen ontstaat er een stevige basis voor het huis, dat zo jarenlang mee kan gaan. 

Een duurzame en betaalbare uitkomst
De ontwikkeling van deze 3D geprinte huizen is op alle fronten een belangrijke innovatie. Voor ontwikkelingslanden die in grote armoede leven, is de techniek de perfecte manier om betaalbare huizen te bouwen. Er is weinig mankracht nodig om deze gebouwen te maken, en de materialen zijn ook allemaal al voorhanden. Het hebben van een stevig en betrouwbaar huis wordt dan zelfs haalbaar voor de armste inwoners in een regio. Op het gebied van duurzaamheid is de nieuwe techniek helemaal een uitkomst. Door het steeds toenemende tekort aan grondstoffen is het belangrijk dat er naar duurzame alternatieven wordt gezocht. Er is bijna geen enkel bouwmateriaal dat zo voor het oprapen ligt als klei en modder. Een duurzame en goedkope woning is nog nooit zo dichtbij geweest.