Verbouwen

Een dakkapel plaatsen


Wanneer je een nieuw huis koopt wil je dat deze aan van alles voldoet. Je bent samen met je vrouw en twee kinderen en het derde kindje is op komst. Op zijn minst heb je dus vier slaapkamers nodig maar het liefst vijf. Veel mensen kiezen er in dit geval voor om de zolder om te bouwen tot slaapkamer. Zo creëer je in principe een extra slaapkamer, maar hier komen vaak ook problemen bij kijken. Zo is lichtinval van cruciaal belang. De meeste zolders hebben twee dakramen. Deze laten wel wat licht door, maar niet voldoende. Om de natuurlijke verlichting te vergroten is een dakkapel vaak een juiste optie.

Voordelen van een dakkapel

Het plaatsen van een dakkapel brengt voordelen met zich mee waardoor het zeker de moeite waard is om een plaatsing te overwegen. In Nederland heeft het overgrote deel van de woonhuizen schuine daken. Hierdoor krijg je minder “beloopbare” ruimte, je kunt immers niet rechtop staan. Door een dakkapel te plaatsen krijg je meer leefbare ruimte, waardoor er meer met de ruimte gedaan kan worden. Daarnaast kan door het plaatsen van een dakkapel de ruimte gemakkelijk omgetoverd worden tot een studie- of slaapkamer.

Doorgaans zijn zolders van huizen erg donker. In de meeste gevallen worden deze ook puur voor opslag gebruikt of voor de wasmachine en droger. Wanneer je deze ruimte wat leefbaarder wil maken kan het verstandig zijn om een dakkapel te plaatsen. De lichtinval wordt hierdoor aanzienlijk vergroot. Natuurlijk licht geeft ook een andere sfeer dan kunstmatig licht, tevens is het beter voor de gezondheid. Natuurlijk licht voorziet je lichaam namelijk van voldoende vitamine D.

Naast bovengenoemde punten zorgt een dakkapel ook voor een waardevermeerdering van je woning. Doordat er meer leefbare ruimte wordt gecreëerd en er dus meer met het huis gedaan kan worden, stijgt ook de waarde ervan.

Hoe begin je?

Voordat een dakkapel geplaatst kan worden moeten er een aantal zaken geregeld worden. Ten eerste is het belangrijk dat je met zekerheid kan zeggen dat er wel een dakkapel geplaatst mag worden. Hier heb je namelijk een vergunning voor nodig. Vaak is het erg lastig om deze zelf te regelen en is het beter om dit aan een bouwbedrijf over te laten. Om hier aanspraak op te maken dient er een offerte aangevraagd te worden. Je zal met het bouwbedrijf in gesprek gaan, waarbij zij je eisen en wensen boven tafel willen krijgen. Daarnaast zullen zij de procedure voor het aanvragen van een vergunning in gang zetten. Ondertussen wordt er een ontwerp gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele wensen voor bijvoorbeeld een vensterbank. Een vensterbank kan gemakkelijk gerealiseerd worden tijdens de bouw van een dakkapel, maar het bouwbedrijf moet hier wel van op de hoogte zijn.

Naast het ontwerp zijn ook de materialen die daarbij gebruik worden van belang. Een dakkapel kan van verschillende materiaal gemaakt worden. In de meeste gevallen wordt hout, polyester of kunststof gebruikt. Later kan het afgewerkt worden met bijvoorbeeld: hardhout, multiplex of zink. Dit is puur afhankelijk van je keuze, wel worden de beste combinaties natuurlijk aanbevolen. Het voordeel van een dakkapel is dat deze vaak van te voren al gemaakt kunnen worden, oftewel, er vindt pre-fabricatie plaats. Op deze manier wordt het in de werkplaats gebouwd en hoeft het naderhand alleen nog geplaatst te worden. Wanneer men op locatie de dakkapel gaat maken is dit niet het geval.

Ben je er nog niet helemaal aan uit of je nu alleen een dakkapel wil plaatsen, maar misschien wel de gehele verdieping? Maak dan eerst een goed stappenplan.