Lekker wonen

Binnenkort op jezelf wonen in Amsterdam? Dan kun je deze 5 tips niet missen!


Het is zo ver, eindelijk ga je op jezelf wonen, waarschijnlijk heb je daar zin in. Natuurlijk kan het ook een gedwongen keus zijn. Misschien ben je klaar met studeren en ben je verplicht het studentenhuis te verlaten, of verhuizen je ouders naar een kleinere woning waar geen ruimte meer is voor jou. Hoe dan ook, jij gaat er het beste van maken, toch? Deze vijf tips helpen je met een prettige verhuizing naar Amsterdam.

1. De uitzet en de inboedel vooraf bij elkaar zoeken

Ga je binnenkort het ouderlijk huis verlaten en verhuizen naar een eigen woning in Amsterdam? Dan heb je wellicht nog veel spullen nodig om je uitzet compleet te maken. Gelukkig hoef je niet vanaf de eerste dag dat je in je nieuwe huis woont, een geheel complete huisraad te hebben. De aanschaf van de inboedel en uitzet loopt namelijk enorm in de kosten. Je kunt door de tijd heen steeds een aantal nieuwe of wellicht tweedehands spullen erbij aanschaffen. Zo hou je nog een beetje geld over om je nieuwe woning hier en daar wat op te knappen en te voorzien van een verse laag verf. Natuurlijk moet je wel een basis hebben aan inboedel en uitzet om mee te beginnen. Vraag eens rond in je omgeving, vaak hebben veel mensen spullen dubbel waar ze toch niets mee doen. Ook kun je kijken in bijvoorbeeld Facebook-groepen voor gratis aangeboden spullen. Er zijn handige lijsten te vinden op het internet die je een opsomming geven van de hoognodige huisraad. Verzamel je nieuwe huisraad op één plek. Op het moment dat je de sleutel krijgt van je nieuwe woning kun je een verhuisservice Amsterdam bellen en al je spullen in één keer naar je nieuwe woning laten brengen. Dit scheelt een hoop veel gesleep en tijd.

2. Kijk of je recht hebt op toeslagen en vraag ze aan

Als je verhuisd naar een huurwoning in Amsterdam dan kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Dit is afhankelijk van je inkomen, de gezinssamenstelling en de huurprijs. Ga je alleen wonen, samen met je nog jonge kinderen na een scheiding bijvoorbeeld, dan kan het ook zijn dat je recht hebt op kind gebonden budget of alleenstaande ouderkorting. Je kunt het eenvoudig berekenen door in te loggen met je DigiD bij de belastingdienst. Vraag je subsidies op tijd aan zodat ze al lopen op het moment dat je gaat verhuizen. Wellicht blijft er dan nog wat geld over nadat je jouw vaste lasten hebt berekend. Met dit geld zou je bijvoorbeeld een verhuisbedrijf Amsterdam kunnen inschakelen om jouw verhuizing soepel en zonder problemen te laten verlopen.

3. Bereken je vaste lasten en schrab of verminder

Pas als je op jezelf gaat wonen ga je begrijpen hoe duur alles is. Om je niet te vergissen in deze kosten en zo al halverwege de maand zonder geld komt te zitten, is het verstandig om een berekening van je vaste lasten te maken. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent en wat je bijvoorbeeld nog kunt uitgeven aan verf, behang, een nieuwe vloer, aan de mensen die je helpen met verhuizen of aan een bedrijf met verhuizers Amsterdam. Neem in de berekening mee de huur, gas-water-licht, internet, telefoon en tv aansluiting. Vergeet de gemeentelijke belastingen niet en kijk of je nog meer vaste lasten hebt zoals een auto, sportabonnement of een lening die je nog aan het afbetalen bent. Daarna bekijk je wat jij per maand nodig hebt aan boodschappen en andere luxe dingen zoals uitgaan en uitstapjes. Tel alles bij elkaar op. Kan jouw inkomen dit bedrag dragen? Als je nog wat over houdt dan kun je daarmee je verhuizing regelen en je huis opknappen. Kom je geld te kort? Ga dan kijken welke dingen er goedkoper kunnen en zorg dat je binnen jouw eigen budget uitkomt want anders kom je vroeg of laat gegarandeerd in de geldproblemen.

4. Adreswijzigingen secuur uitvoeren

Natuurlijk weten je vrienden en je familie je wel te vinden na je verhuizing. Die hoef je niet perse een adreswijziging te sturen als je daar geen zin in hebt. Maar er zijn wel een aantal belangrijke instanties die een adreswijziging dienen te ontvangen. Ook hiervoor vind je eenvoudige checklist op het internet. Denk in ieder geval aan de tandarts, dokter, de bank, verzekeringsmaatschappijen en de gemeente. 

5. Verzekeringen aanpassen of afsluiten

Nu je op jezelf gaat wonen is het ook verstandig om even te gaan kijken naar je verzekeringen. Natuurlijk heb je een inboedelverzekering nodig, deze is niet verplicht maar wel aan te raden. Wellicht ook een opstalverzekering als je een woning gekocht hebt. Misschien zijn er ook nog andere verzekeringen nodig om je inkomen te dekken als er wat met jou gebeurd, meestal geeft de hypotheekverstrekker dit wel aan.